Arenan

Arenan i Västerås

Västerås som studieort

Västerås äldre delar syns runt Svartån

Att bestämma sig för att studera är ett stort steg – ämnet man väljer är minst lika viktigt som skolan man väljer att studera på. Men om samma utbildning ges på flera högskolor och universitet kan det bli lite svårt. Vilka studieorter passar en bäst? Västerås har på senare år ökat i popularitet som studieort och börjar komma ikapp med städer som Uppsala, Linköping och Lund. Med sin lagom stora storlek, för att inte tala om bostadsgaranti för studenter, är Västerås ett perfekt ställe för många studenter att spendera de närmsta åren på. Det har också blivit allt mer populärt att studera på folkhögskolor i takt med att dessa närmat sig landets högskolor vad gäller kvalitet.

Västerås – en gammal stad med rik historia

Västerås är Sveriges femte största stad och en av Sveriges, och Nordeuropas, äldsta städer. Redan på 1200-talet hade staden ett stadssigill, och 1990 firade man officiellt att staden fyllt 1000 år. Namnet kommer av Västra Aros, där aros betyder åmynning och syftar till Svartåns utlopp i Mälaren. Det var redan under 1300-talet som namnet kortades ner för att sedan bli det namn vi känner idag, och under de hundratals år sedan dess har en hel del hänt som präglat denna vackra stad.

Genom tiderna har Västerås varit skådespel för många historiska händelser. Den var Sveriges näst största stad under 1000-talet. Staden var centrum för slag och konflikter mellan kungar under Gustav Vasas tid och efterföljande årtionden. Här grundades Sveriges äldsta gymnasium, Rudbeckianska gymnasiet på 1600-talet och företag som ICA och H&M föddes också här. Däremellan har också ett antal stadsbränder härjat. En av stadens restauranger var även först i Sverige med att servera pizza, år 1947, och Sveriges första konstfrusna bandybana öppnades år 1956. Denna stad har även varit en militärstad ända in på 1900-talet, med flygflottilj och Flygvapnets centrala skolor.

Bostadsgaranti och rikt studentliv

Kanske något av det stressigaste med att börja på högskola och universitet är bostad. Det kan vara svårt att hitta boende som det är, särskilt i större städer och särskilt som student, när inkomsten är begränsad. I Västerås har man därför ordnat bostadsgaranti så att alla studenter som flyttar från andra orter har boende inom terminens första par veckor. Bostäderna är även i gott skick och flyttstädning ingår när man flyttar. Dessutom är områden inte alltför långt ifrån högskolan – det ska vara enkelt att ta sig fram och tillbaka.

På Mälardalens Högskola finns det gott om aktiviteter för den som vill engagera sig även utanför studierna. Studentkåren anordnar regelbundet fester på Kåren, det röda kårhuset på campus, samt andra aktiviteter året runt. För nykomlingar finns rookieperioden, där nya studenter får chansen att lära känna sina nya klasskamrater och ha kul, under ledningen av äldre studenter som finns där för att hjälpa till. Västerås studentkår satsar även på en smart alkoholkultur, där ingen hetsas att dricka om de inte vill, och där alkoholen inte nödvändigtvis är det som står i fokus.

En lagom stad med något för alla

Studietiden handlar om mer än bara plugg. Det handlar om att trivas i sin nya stad och på sin nya skola, att känna sig hemma bland sina studiekamrater och ha en skön tillflykt från all stress. På Mälardalens Högskola i Västerås ligger fokus på alla dessa aspekter. Som student ska man kunna bo bekvämt, ha kul på sin fritid, samtidigt som man har tid och energi över till allt plugg, så att de år man spenderar i sitt nya hem ska bli så bra som möjligt.