Arenan

Arenan i Västerås

Vikten av utbildning

Funderar du på att utbilda dig på eftergymnasial nivå? Det första du behöver ta reda på är om du har den behörighet som krävs. En utbildning kan vara bra att ha, inte minst om du vill ha många valmöjligheter kring vad du vill arbeta med, och på vilken nivå. Vissa arbeten kräver till och med eftergymnasiala studier. Det är inte helt enkelt att bestämma sig för inom vilket område man vill utbilda sig. Idag finns det ett stort och varierat utbud av utbildningar i Sverige, som är anpassade för olika sorters intressen och preferenser. Många gånger kan du dessutom välja ungefär var i landet du vill utbilda dig. Varför inte ta dig en funderare redan idag på vilken utbildning som skulle passa dig?

Utbildning är bra på många sätt

Utbildning – varför är det viktigt?

Utbildning på eftergymnasial nivå är vanligt idag, och det finns en uppsjö av olika kurser och utbildningar att välja mellan. Om man inte är särskilt sugen på att fortsätta med sina studier direkt efter gymnasiet kan det kännas onödigt att vidareutbilda sig. Givetvis kan man ju dessutom få ett jobb utan högre utbildningar. Vad som kan vara bra att veta är dock att man inte behöver vidareutbilda sig direkt efter studenten – du har gott om tid på dig att hitta motivation till fortsatta studier.
Det finns många fördelar med att vidareutbilda sig någon gång i livet. Med en högre utbildning ökar dina chanser till arbete, och dessutom blir dina valmöjligheter mycket större. Ett arbete är en stor del av de flesta människors liv, så att hitta ett yrke man verkligen trivs i är viktigt. Med en vidareutbildning inom ett specifikt område, till exempel utbildningar inom ekonomi eller pedagogik, öppnas dörrar för många olika valmöjligheter av yrke och inriktning inom det valda området. Dina chanser till kompetensutveckling och högre lön i arbetslivet kommer förmodligen också att öka med en eftergymnasial vidareutbildning i bagaget.

Välja utbildningsform och studiestad

Det kan vara svårt att hitta rätt utbildning, inte minst då det finns så många att välja på idag. När valet av utbildningsområde är gjort kommer dessutom ännu fler val att fundera på. Vilken studieform ska man välja? Folkhögskola, högskola och universitet är några av dem, men utöver det finns det också mer eller mindre långa utbildningar och kurser. Som om inte det vore nog finns det många studiealternativ, åtminstone bland de vanligare utbildningarna, på en rad olika orter i Sverige. Vill du studera i en storstad, mellanstor stad eller föredrar du mindre samhällen?
Fördelen med att välja bort de allra största utbildningsstäderna, så som Stockholm, Göteborg och Lund eller Malmö, är att chansen att komma in på en utbildning ofta är större. Västerås är en sådan stad, men som även har mycket av storstädernas utbud inom flera olika områden. Här kan du studera på Mälardalens högskola, men här finns också YH-utbildningar och vuxenutbildningar med mera. Vare sig du vill inrikta dig på teknik, beteendevetenskap, pedagogik, eller något helt annat, finns det något för dig i Västerås.

Studera för att öka dina möjligheter i yrkeslivet

En utbildning på eftergymnasial nivå kan ses som en livsinvestering. Med en vidareutbildning inom ett område ökar nämligen dina chanser för det där jobbet du verkligen vill ha. Man ska dock inte känna någon stress över att bestämma sig direkt – studiemöjligheter finns i hela livet, och du har alltid möjlighet att ändra inriktning. Vad du kan göra är att redan idag fundera på vad du är intresserad av, hur länge du kan tänka dig att studera samt i vilken sorts stad du skulle kunna hitta din drömutbildning.